Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, np. „energetyczne”, napojach typu cola), w produktach zawierających kakao lub czekoladę. Alkaloid ten jest spotykany w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
Jesteśmy przyzwyczajeni, że gdy widzimy tabletkę lub kapsułkę, myślimy o leku. Jednak, gdy nieraz nabywamy preparat w takiej formie w aptece, dowiadujemy się od farmaceutki albo czytamy na etykiecie, że to nie lek, tylko suplement diety. Mało tego… czasami farmaceutka proponuje nam dokładnie tę samą substancję, przykładowo jakąś witaminę albo pod [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Diety zawierające większą ilość produktów roślinnych, czyli diety wegetariańskie od pewnego czasu są coraz bardziej modne i coraz więcej osób przestawia się na ten typ odżywiania. Czasem jest to spowodowane doniesieniami medialnymi na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia. Czasem jest to ślepe podążanie za modą. A czasem związane jest z [...]
Wystarczy, choć pobieżnie śledzić doniesienia naukowe albo choćby czytać ten portal, aby znać pojęcie wolnych rodników i co złego ich duża ilość (i/lub utrzymujący się podwyższony ich poziom), może wyrządzić w naszym ciele. Naukowcy wiążą nadmiar wolnych rodników z takimi chorobami jak: choroby układu sercowo- naczyniowego, wybrane rodzaje [...]
Regularne sięganie po płyny w ciągu dnia jest istotne nie tylko przy upałach. Nie jest to również obowiązek zarezerwowany wyłącznie dla sportowców, czy osób pracujących fizycznie. Każda osoba w każdym wieku musi dbać o to, aby organizm był dobrze nawodniony po to, żeby móc prawidłowo funkcjonować na co dzień, czyli pracować, uczyć się, a nawet [...]
[...] grama dodanej glukozy czy sacharozy, czyli tzw. cukru stołowego. Dlaczego shea zamiast oleju palmowego? Tłuszcze, które masowo dodawane są do słodyczy spotykanych w każdym sklepie, mają na celu nie tylko poprawę walorów smakowych, ale również nadanie odpowiedniej konsystencji i trwałości. Giganci produkcji najpopularniejszych słodyczy z reguły [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
Przewód pokarmowy, a za jego pośrednictwem również i nerwowy oraz odpornościowy, jest głównym celem działania probiotyków, czyli mikroorganizmów, które zasiedlając organizm gospodarza mogą przynieść mu pewne korzyści zdrowotne. Jako że sportowcy często zmagają się z zaburzeniami gastrycznymi, wyjątkowo wysoką popularność w ostatnich latach zyskały [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
Szukając optymalizacji sportowej formy, ludzie próbują różnych metod. Jedną z nich są modyfikacje dietetyczne. Chociaż ogólne zasady komponowania diety dla sportowców wytrzymałościowych są wciąż podobne, to niekiedy pojawiają się tendencje do poszukiwań zmian w codziennym żywieniu, które mogłyby coś zmienić, w domyśle poprawić. Często okazuje się [...]
[...] nie odnajdą się w jadłospisie, w którym to, co 2,5 godziny trzeba skonsumować bardzo urozmaicone potrawy, które już na poziomie zakupów wymuszają podróże po wielu sklepach w celu odnalezienia wyszukanych składników, wymagają czasochłonnej obróbki termicznej i sporo pracy w kuchni. Łasuchy, które kochają słodycze i potrawy na słodko, [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Pojawienie się na rynku produktów mających za zadanie zastąpić konwencjonalny kisiel, który jest słodzony cukrem, spowodowało, że częściej możemy sięgnąć po przekąskę tego typu. Jednak oprócz walorów smakowych, wykorzystanie tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas [...]
Aktualizacja 30.01.2023 Redukcja tkanki tłuszczowej jest okresem, który wymaga od osoby trenującej dostosowania systemu żywieniowego, treningu, jak i odpowiedniego doboru suplementacyjnego, który to zapewni wsparcie regeneracyjne, pozwalające trenować na maksymalnych obrotach, pomimo panującego deficytu energetycznego. Redox 2.0, czyli zastrzyk [...]
[...] organizm ze szkodliwego amoniaku, powstającego w konsekwencji metabolizmu aminokwasów. Jabłczan Cytruliny z dodatkiem witaminy B6 w czystej formie. Cytrulina jest prekursorem kreatyny, przekształcanym w glikocjaminę i argininę. Uczestniczy w syntezie tlenku azotu (NO) stymulując jego produkcję. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] który pomoże ci sprostać codziennym potrzebom życia, pracy i treningu. Marka nr 1 w świecie odżywek sportowych oferuje Ci EAA Energy. Wyewoluowany z naszego bestselera Essential AmiN.O. Energy i podbijany przez silne zapotrzebowanie na EAA w ostatnich latach. Nowe EAA to ulepszona wersja Amino Energy! *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD